Контрацепція після пологів

 Контрацепція після пологів

Ви напевно часто чули історії про народження малюків з невеличкою різницею у віці – 10-12 місяців? Нажаль, жінки часто зневажають засоби захисту, бо впевнені, що доки не відновилися місячні, то завагітніти неможливо. Але вагітніють часто саме під час першої овуляції, яка може відбутися в будь-який момент. Тому про післяпологовий захист від небажаної вагітності треба подбати заздалегідь .

Чому між дітьми потрібна перерва?

Вона надважлива і для здоров'я матері, і для здоров'я дитини. Вважається, що коли різниця між дітьми більше за два роки, то вірогідність народження здорової дитини вище. Адже вагітність виснажує жіночий організм. Є певні наукові дослідження, що доводять: дворічний інтервал зменшує ризик перед час них пологів та народження дітей з низькою масою тіла. Для самої жінки - в 1,3 рази зменшується ризик анемії, кровотеч під час майбутньої вагітності та проблем під час пологів.

Саме тому, контрацепція після пологів необхідна з моменту відновлення статевого життя. Зазвичай післяпологові виділення закінчуються до 20-40 дня після пологів.

Поки годуєш - НЕ завагітнієш?!

Чи можна сподіватися на природу? На жаль, з певними ... Так звана лактаційна аменорея - тобто відсутність овуляції, має ряд істотних застережень. Вважається, що на неї можна розраховувати при дотриманні усіх(!) зазначених передумов:

  • Тільки перші 6 місяців після пологів;
  • При умові, що перерва між годуваннями грудьми становить не більше 4-6 годин;
  • Менстуальний цикл не відновився;
  • Дитину приклали до грудей відразу після пологів (!);
  • Дитина знаходиться повністю на грудному вигодовуванні. Якщо молока недостатньо - і доводиться догодовувати сумішшю чи зцідженим молоком, то кількість гормону пролактину, що має запобігати вагітності на рівні дозрівання фолікулів у яєчниках буде недостатньо.

Овуляція ?! У будь-який момент!

Серед студентів медінститутів якім довелося чути викладачів, що працювали лікарями під час другої світової війни, була популярна байка, що мала реальне підґрунтя.

Солдати, які отримали короткострокову відпустку в якості винагороди протягом 1944-45 років, і приїздили до дружин тиждень, часто-густо через кілька місяців отримували від них звісточку про вагітність. Звісно, вірогідність, що триденна відпустка припаде на овуляцію у багатьох жінок малоймовірна. Чи є пояснення?! Звісно!

Це приклад теорії нейро-гуморальної регуляції жіночого організму. Тобто з одного боку, овуляціє регулюється гормонами (гуморально), а з іншого – нервовою системою – («нейро»).

То ж як сильний стрес може викликати порушення менструального циклу (що виключає в більшості випадків використання календарного методу), так і позитивні емоції здатні викликати овуляцію в буквальному сенсі у будь-який день.

Які засоби контрацепції використовувати після пологів?!

Вибір досить скромний. Внутрішньоматочну спіраль відразу після пологів ставити не рекомендують. Гормональні засоби (за винятком одного різновиду таблеток з певним переліком застережень) - теж лікарі рекомендують уникати.

Власне кажучи, залишаються тільки місцеві способи захисту: презервативи та сперміциди.

На жаль, в Україні немає жіночих презервативів, хоча вони досить унікальні – їх можна помістити в піхву задовго до початку статевого акту. Тож у разі використання чоловічого презервативу - доводиться цілком покладатися на вправність чоловіка та виконання усіх правил по використанню. (перехід на статтю в розділі чоловікам)

Сперміциди - один з небагатьох засобів, які можна використовувати після пологів. Доречі, саме вони маю певні переваги у цей період. По-перше, можна спокійно вирішити питання з гігієною - перебуваючи вдома, прийняти душ з милом задовго до статевого акту, а безпосередньо перед ним, просто скористатися чистою водою. Тому як мило погано впливає на сперміциди, що руйнують сперматозоїди. По-друге, після пологів часто відзначається сухість піхви, що пов'язана з гормональним фоном. При застосуванні свічок або крему є додатковий зволожуючий ефект.

По-третє, саме цей зволожуючий ефект допоможе захистити слизову оболонку піхви, від травмування і мікропошкодження через сухість. І останнє. Якщо додаткове зволоження не потрібно - в арсеналі Фарматексу є не тільки свічки, крем, а й таблетки.

Хочемо звернути вашу увагу на важливу деталь: НЕ ВСІ СПЕРМІЦИДИ (посилання на статтю по сперміцидам) однакові!

І якщо Фарматекс виготовлений на основі бензалконію хлориду, у якого Індекс Перля близько 95%, то більшість негараздів з місцевими засобами сталися з засобами що містять іншу речовину - ноноксинол. Для того, щоб правильно скористатися Фарматексом, потрібно запам'ятати лише два правила: один супозиторій - один статевий акт і ніякого мила!

Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies Якщо вам необхідна додаткова інформація, будь-ласка, ознайомтесь з умовами використання сайту та політикою про конфіденційність.
X
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.