ФАРМАТЕКС, або Рецепт жіночого щастя

У плані сексуальності питання інтимного здоров'я жінки ще півстоліття тому розглядалися крізь призму добробуту та здоров'я чоловіка. Однак у жінок існує власна система ставлення до сексуальних переживань, відмінна від чоловіків, не кажучи вже про те, що на фізіологічному рівні в жіночому організмі зміни відбуваються не тільки по досягненню певних вікових періодів, але й протягом менструального циклу. Ці зміни, безперечно, впливають на сексуальний настрій жінки та сприйняття сексуальних переживань, що для чоловіків, власне, не є характерним.

Про те, що робить щасливою сучасну жінку, «Тижневику АПТЕКА» розповіла Оксана Ромащенко, лікар акушер-гінеколог вищої категорії, доктор медичних наук, головний науковий співробітник відділу сексопатології та андрології Інституту урології НАМН України, віце-президент Української асоціації сексологів і андрологів:

— Повноцінна сексуальна функція жінки, як і мужчини, є актуальною у будь-якому віці. Саме тому питання жіночого сексуального здоров'я нині перебувають у епіцентрі вивчення Європейським товариством сексуальної медицини (European Society for Sexual Medicine). Одне з таких питань: якою має бути контрацепція з позиції сексології та з урахуванням сексуального здоров'я жінки? Найперше — це, звичайно ж, безпечна та ефективна. Тобто така, при використанні якої жінка може бути повністю впевненою, що не завагітніє, а також не завдасть шкоди своєму здоров'ю (зокрема репродуктивній функції). При цьому після скасування контрацептиву репродуктивна функція має повністю відновлюватись до вихідного рівня. Нещодавно до контрацепції стали пред'являти ще одну вимогу: вона не повинна порушувати інтимність пари. Навпаки, використання контрацептивних засобів має сприяти гармонізації відносин та більш повному прояву емоційного компонента. Такий стан під час використання контрацепції називається досягнення прокреативного ефекту.

В даний час у світі застосування пероральних комплексних гормональних засобів займає особливе місце. Проте український досвід показує, що через різні обставини застосування оральної контрацепції нашими співвітчизницями в багато разів нижчі за західні показники. Крім того, керівник госпіталю сексопатології Альварадо (San Diego Sexual Medicine at Alvarado Hospital, Сан-Дієго, США) Ірвін Гольдштейн (Irwin Goldstein) з'ясував, що застосування гормональних контрацептивів у жінок призводить до зниження лібідо (сексуальної активності та бажання близькості). При цьому навіть після відміни таких контрацептивів деякі жінки продовжували відзначати зниження потягу. Інше велике епідеміологічне дослідження підтвердило: у 4–8% жінок на фоні застосування пероральних гормональних контрацептивів лібідо справді знижується (Panzer C. et al., 2006). Чому це відбувається? Відомо, що максимальне сексуальне бажання жінки спостерігається у середині менструального циклу — у цей період у крові відзначають підвищений вміст вільних андрогенів. Однак при застосуванні гормональних контрацептивів подібні андрогенні піки згладжуються. У такій ситуації у деяких жінок — яких і чому зараз це питання вивчається — лібідо знижується значно нижче вихідного рівня, що може спричиняти дисгармонію пари.

Зрозуміло, така особливість диктує потребу в контрацептивах, які були б не тільки ефективними та безпечними, а й не чинили б негативного впливу на інтимні відносини та глибину переживань. І така група контрацептивів є. Серед них препарат ФАРМАТЕКС компанії «Laboratoire Innotech International» (Франція), створений на основі бензалконію хлориду, що має сперміцидні та антисептичні властивості. Фарматекс, крім контрацептивної дії, знижує ризик поширення інфекцій, що передаються статевим шляхом, при цьому не впливає на нормальну мікрофлору піхви. ФАРМАТЕКС має ще одну важливу властивість: він не впливає на фізіологічні піки андрогенів, а отже, не впливає на лібідо, таким чином, наближаючи нас до досягнення прокреативного ефекту, про який ми говорили трохи вище. Зрештою, ФАРМАТЕКС можна віднести до засобів ситуативної контрацепції — «тут і зараз», оскільки немає необхідності проходити повний цикл застосування контрацептиву, що є характерним для гормональних препаратів. Будучи оригінальним продуктом, ФАРМАТЕКС має в своєму розпорядженні власну велику доказову базу, що включає в тому числі метааналіз досліджень, в яких вивчалася ефективність і переносимість препарату (Marmor D., 2001).

Не секрет, що ніякий засіб контрацепції не дає 100% впевненості у ефективності. Винятків тут немає. Саме тому важливо пам'ятати просте правило — дотримуватись інструкції щодо застосування будь-якого подібного засобу. Саме це дозволить йому бути ефективним та не давати осічок. Яке важливе правило стосується застосування препарату Фарматекс? Обом партнерам для туалету інтимної зони не слід використовувати мило або будь-який інший засіб, що містить поверхнево-активні речовини, за 2 години до та 2 години після близькості. Водночас сьогодні дотримання цього нехитрого правила не становить якоїсь складності, оскільки ми маємо широкий вибір засобів для інтимної гігієни.

СНаступне важливе правило ефективності – правильний добір лікарської форми. В даний час гамма продуктів ФАРМАТЕКС на вітчизняному ринку представлена трьома формами — вагінальними свічками та кремом та вагінальними таблетками. Широта такого вибору часом може спантеличити відвідувачок аптеки. На якій із них слід зупинитися? Відповідь проста: на тій, яка буде комфортною самій жінці. Так, жінки з сухістю слизової оболонки піхви, які відчувають дискомфорт під час близькості, зупиняють свій вибір на свічках та кремі ФАРМАТЕКС — завдяки своїй основі вони дозволяють зробити близькість більш комфортною. У випадку ж підвищеної секреції, що стосується молодих жінок, перевагу слід віддати піхвовим таблеткам — вони не витікають при підвищеній секреції і вміст контрацептиву залишається достатнім для того, щоб проявляти свій ефект. Ступінь зволоженості піхви змінюється також залежно від циклу. Так, у середині менструального циклу, коли секреція більш виражена, жінка може зупинити свій вибір на таблетках; ближче до місячних, коли найчастіше з'являється сухість, перевагу можна віддати свічкам чи крему. Наявність у препарату властивостей любриканта є гарною підмогою також у післяпологовий період, коли у зв'язку з годуванням грудьми та після перерви у статевих контактах жінка може відчувати дискомфорт, а застосування оральних контрацептивів може ще більше знизити потяг. Зрештою, ще одна група жінок, якій варто рекомендувати Фарматекс, — ті, у кого настає менопауза. Відомо, що гормональна контрацепція показана жінкам віком до 48–49 років, тоді як середній термін настання клімактеричного періоду – 50–55 років. Таким чином, протягом цього періоду жінка опиняється перед необхідністю вибору відповідної для її віку контрацепції, яка, крім ефективності та безпеки, повинна надавати їй також почуття комфорту та відчуття повноцінності життя, у тому числі й сексуального. І такий комфорт та відчуття повноти життя їй надає ФАРМАТЕКС. Таким чином, безліч форм препарату Фарматекс дозволяє кожній жінці зробити оптимальний вибір у конкретний період її життя, що, безумовно, впливає і на ефективність контрацепції.

Як бачимо, незалежно від віку та темпераменту Фарматекс дозволяє жінці активно планувати свою вагітність, при цьому відчуваючи всю повноту позитивних переживань, які їй дає життя!

Валерій Юдін


ІНСТРУКЦІЯ для медичного застосування лікарського засобу Фарматекс

Склад лікарського засобу:

Фарматекс таблетки: діюча речовина: міристалконію хлорид (myristalkonium choride);

1 таблетка вагінальна містить міристалконію хлориду 20 мг;

допоміжні речовини: натрію гідрокарбонат; кислота лимонна безводна; кремнію діоксид колоїдний водний; целюлоза мікрокристалічна; магнію стеарат; лактоза, моногідрат; поліетиленгліколь 6000 (макрогол 6000).

Фарматекс супозиторії:

діюча речовина: бензалконію хлорид (benzalkonium choride); 1 супозиторій вагінальний (1,6 г) містить бензалконію хлориду 18,9 мг;

допоміжні речовини: гідроксипропілцелюлоза, напівсинтетичний гліцерид твердий (type Witepsol S 51).

Фарматекс крем: бензалконію хлорид (benzalkonium choride); 100 г крему вагінального містить бензалконію хлориду 1,2 г;

допоміжні речовини: кислота лимонна безводна, натрію гідрофосфат додекагідрат, Тефоз® 63 (макрогол 300, макрогол 1500 і етиленгліколю стеарат), олія лавандова, вода очищена.

Фармакотерапевтична група. Контрацептиви для місцевого застосування. Інтравагінальні контрацептиви.

Код АТХ G02В В.

Показання для застосування. Місцева контрацепція.

Фарматекс — місцевий контрацептив (сперміцид) для запобігання вагітності, який, як і інші методи контрацепції, не виключає її повністю. Ефективність сперміциду залежить від дотримання інструкції для медичного застосування. Фарматекс можна застосувати як окремо, так і разом з іншими засобами контрацепції для посилення контрацептивної дії.

Цей метод контрацепції призначений для всіх жінок репродуктивного віку. Особливо доцільно застосовувати Фарматекс:

  • у разі наявності тимчасових або постійних протипоказань до застосування пероральних контрацептивів або внутрішньоматкового засобу (внутрішньоматкова спіраль);
  • після пологів, у період годування груддю, у період пременопаузи;
  • у разі необхідності епізодичного запобігання вагітності;
  • як допоміжний засіб до пероральної контрацепції у разі пропуску прийому таблетки чи її прийому пізніше, ніж потрібно (у цьому випадку необхідно додатково застосовувати Фарматекс до кінця менструального циклу);
  • як допоміжний засіб при бар’єрній контрацепції (піхвова діафрагма, цервікальний ковпачок), при застосуванні внутрішньоматкової спіралі (особливо при довготривалому одночасному прийомі деяких препаратів, наприклад нестероїдних протизапальних засобів).

Протипоказання.

Фарматекс таблетки: Цей лікарський засіб не слід застосовувати у разі гіперчутливості до міристалконію хлориду або допоміжних речовин, вагініту, виразки та подразнення слизової оболонки піхви та шийки матки.

Фарматекс супозиторії: Цей лікарський засіб не слід застосовувати у разі гіперчутливості до бензалконію хлориду або допоміжних речовин, вагініту, виразки та подразнення слизової оболонки піхви та шийки матки.

Фарматекс крем: Цей лікарський засіб не слід застосовувати у разі гіперчутливості до бензалконію хлориду або допоміжних речовин, вагініту, виразки та подразнення слизової оболонки піхви та шийки матки.

Спосіб застосування та дози.

Фарматекс таблетки: Вводити інтравагінально. Застосовувати систематично перед кожним статевим актом незалежно від фази менструального циклу. Змочити вагінальну таблетку водою. У положенні лежачи ввести її глибоко у піхву за 10 хвилин до статевого акту.

У разі повторного статевого акту ввести ще 1 таблетку додатково. Тривалість контрацептивної дії - не менше 3 годин. Безпосередньо після статевого акту можливий тільки зовнішній туалет геніталій чистою водою (виключаючи мильні засоби). Не ковтати!

Діти.

Препарат Фарматекс не застосовувати дітям.

Фарматекс супозиторії: Вводити інтравагінально. Застосовувати систематично перед кожним статевим актом незалежно від фази менструального циклу. У положенні лежачи ввести 1 вагінальний супозиторій глибоко у піхву за 5 хвилин до статевого акту. У разі повторного статевого акту ввести ще один супозиторій. Тривалість контрацептивної дії — 4 години. Безпосередньо до та після статевого акту можливий тільки зовнішній туалет геніталій чистою водою (виключаючи мильні засоби).

Діти.

Препарат Фарматекс не застосовувати дітям.

Фарматекс крем: Вводити інтравагінально. Застосовувати систематично перед кожним статевим актом незалежно від фази менструального циклу. У положенні лежачи ввести одну дозу вагінального крему глибоко у піхву, використовуючи аплікатор, перед статевим актом. У разі повторного статевого акту ввести ще одну дозу крему за допомогою аплікатора. Контрацептивна дія засобу починається миттєво та триває не менше 10 годин. Безпосередньо до та після статевого акту можливий тільки зовнішній туалет геніталій чистою водою (виключаючи мильні засоби). Діти. Препарат Фарматекс не застосовувати дітям.

Побічні ефекти.

Фарматекс таблетки: З боку репродуктивної системи та молочних залоз Рідкісні (≥1/10000 до <1/1000): свербіж, відчуття печіння або місцеве подразнення в одного або обох партнерів. З боку імунної системи Частота невідома: алергічні прояви.

Фарматекс супозиторії: З боку репродуктивної системи та молочних залоз Рідкісні (≥1/10000 до <1/1000): свербіж, відчуття печіння або місцеве подразнення в одного або обох партнерів.

З боку імунної системи

Частота невідома: алергічні прояви.

Фарматекс крем:

З боку репродуктивної системи та молочних залоз

Рідкісні (≥1/10000 до <1/1000): свербіж, відчуття печіння або місцеве подразнення в одного або обох партнерів.

З боку імунної системи

Частота невідома: алергічні прояви.

Категорія відпуску. Без рецепта.

Реєстраційні посвідчення:

Фарматекс, таб. вагін. по 20 мг №12 у тубі РП №UA/1340/05/01 від 04.07.2017;
Фарматекс, крем вагін. 1,2 % по 72 г у тубі РП №UA/1340/04/01 від 30.06.2017;
Фарматекс, суп. вагін. по 18,9 мг №5 (5Х1), №10 (5Х2) у бліст. РП №UA/1340/03/01 від 12.06.2017.

Виробник. ІННОТЕРА ШУЗІ, Франція/INNOTHERA CHOUZY, France.

Повна інформація про препарат міститься в інструкції для медичного застосування препарату.

Матеріал для розповсюдження в рамках спеціалізованих семінарів, конференцій, симпозіумів з медичної тематики та у спеціалізованих виданнях, призначених для медичних та фармацевтичних працівників.

Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies Якщо вам необхідна додаткова інформація, будь-ласка, ознайомтесь з умовами використання сайту та політикою про конфіденційність.
X
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.