Коли потрібний подвійний захист

Коли потрібний подвійний захист

Коли потрібний подвійний захист

Бар'єрні методи контрацепції користуються популярністю серед підлітків, молодих людей, а також тих, хто з якихось причин не веде регулярне статеве життя і використовує дані методи як засіб запобігання від небажаної вагітності та інфекцій, що передаються статевим шляхом. Однак чи завжди вони виправдовують себе?

Чи може презерватив захистити від інфекцій?

Згідно з численними даними з різних джерел, найпоширеніший бар'єрний метод контрацепції - презерватив - має індекс Перля від 20%, що означає, що з 100 жінок, що використовують даний метод контрацепції, вагітніють 12-20 (1). Безумовно, це не дозволяє віднести презервативи до методів високоефективної захисту від вагітності. На факт надійності запобігання від вагітності впливають і такі поширені в практиці випадки, як розрив або надрив презерватива, витікання з нього еякуляту при неправильному або невмілому використанні, пошкодження його цілісності при надриві упаковки. Тим не менше, не можна не визнати, що цей метод є найбільш доступним за ціною і зручності застосування для молоді та підлітків, яким ВООЗ рекомендує надавати свободу вибору способу контрацепції (2) і в той же час - вибирати ті види оберігання, які найбільш доступні для молоді. Дані тієї ж ВООЗ 10-річної давності кажуть, що 24% 15-річних дівчаток і 47,2% 15-річних хлопчиків в Україні вже мали перший статевий контакт, а на сьогоднішній день ці цифри безсумнівно вище (2). Чи існує спосіб, що задовольняє всі критерії комбінації - зручного та доступного для підлітків, і разом з тим володіє високою ефективністю способу контрацепції?

Презервативи плюс Фарматекс

Безумовно, такий спосіб є, і заснований він на застосуванні 2-х бар'єрів. Суть методу подвійного захисту, придуманого голландськими фахівцями, полягає в одночасному застосуванні презервативу та сперміциду. В кінці 20 століття деякі американські і європейські виробники навіть намагалися випускати презервативи з нанесеним на них сперміцидом, проте незабаром дослідження показали, що краще не наносити сперміцид, а використовувати окремо. Практика показує, що якщо разом з презервативом використовувати, наприклад, такий високоефективний сперміцид, як таблетки або крем Фарматекс, індекс Перля знижується в кілька разів, практично до часток відсотка, в т.ч. підвищується ймовірність правильного використання. Діюча речовина препарату Фарматекс, хлорид бензалконію, руйнує сперматозоїди а також при його контакті з цервікальної слизом, слиз стає густим і утворює додатковий бар'єр, перешкоджаючи їх просуванню в піхву і можливого запліднення. Відповідно, навіть в критичних випадках, коли презерватив рветься, жінка надійно захищена від небажаної вагітності. Цей же спосіб контарцепції рекомендують застосовувати і в післяпологовий період, коли жінкам, які годують груддю малюка, категорично протипоказано застосування гормональної контрацепції (оральних контрацептивів).

Проте ефективність комбінації презервативу з фарматекс полягає не тільки в захисті від небажаної вагітності і зручності застосування. Як відомо, сперміциди мають антисептичну та протимікробну дію. У сучасному середовищі підлітків, де перший контакт часто буває випадковим, і часто один партнер не має поняття про те, чим хворіє інший (про що інший цілком може і сам не мати поняття), така властивість Фарматексу набуває важливе значення.

Ця ж особливість Фарматексу виявляється цінною і при випадковому контакті, оскільки використання спермицидного засобу разом з презервативом практично зводить нанівець ймовірність зараження від випадкового партнера неприємними захворюваннями, і навіть такими банальними інфекціями, як дріжджовий грибок, відомий в народі під назвою «молочниця». Дослідження, проведене в 2005р в СНД у дівчаток-підлітків, показало, що регулярне застосування Фарматексу сприяло збереженню у них нормальної мікрофлори піхви з pH 3,8-4,5 (2). Цікаво, що у разі виникнення тієї самої «молочниці» або інших запалень піхви при використанні бар'єрних методів додавання Фарматексу як засоби контрацепції дозволяло в короткі терміни добитися повного лікування жінки без застосування антибіотиків (2). При цьому, за даними опитування, проведеним серед учасників, Фарматекс дуже добре переносився і не викликав неприємних відчуттів.

Все вищесказане дозволяє рекомендувати комбінацію Фарматекс + презерватив як ефективний метод контрацепції у підлітків, людей, що ведуть нерегулярне статеве життя, жінок, що годують грудьми і в будь-яких інших випадках, коли використання інших (гормональних) методів контрацепції є неможливим. Поєднання Фарматексу з бар'єрними методами контрацепції дозволяє забезпечити надійну профілактику інфекцій, що передаються статевим шляхом, а найголовніше - забезпечує повноцінний захист від небажаної вагітності.

Список літератури

  1. Leitlinien der Deutschen Gesellschaft für Gynäkologie und Geburtshilfe (DGGG), 2004
  2. Всесвітня Організація Охорони Здоров'я. Медичні критерії прийнятності гормональної контрацепції, 2004.
  3. Яглов В.В. Застосування сперміцидів - ефективний метод профілактики абортів та інфекцій, що передаються статевим шляхом.Фарматека, № 15,2005.
Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies Якщо вам необхідна додаткова інформація, будь-ласка, ознайомтесь з умовами використання сайту та політикою про конфіденційність.
X
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.