Ефективна контрацепція: баланс дієвості та безпеки

Ефективна контрацепція: баланс дієвості та безпеки

Проблема безпеки статевих стосунків не втрачала своєї актуальності в усі часи. Над її рішенням і зараз працюють вчені та великі дослідницькі лабораторії. І ця робота приносить цілком відчутні результати - завдяки науковим досягненням сучасні жінки мають всі шанси захистити себе від небажаних наслідків сексуальних відносин, таких як незапланована вагітність, аборт або інфекційне захворювання, тим самим підвищуючи якість і тривалість життя та зберігаючи здоров'я.

Перелік сучасних контрацептивів й методів контрацепції налічує кілька десятків найменувань і включає найрізноманітніші способи, пристосування, вироби та лікарські речовини. Пильної уваги серед цього різноманіття заслуговують хімічні контрацептиви – як найсучасніші, надійні, безпечні протизаплідні засоби, котрі відповідають більшості вимог, здатні забезпечити не тільки надійний контрацептивний ефект, а й захистити від інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Коли потрібна альтернатива

Перелік сучасних контрацептивів й методів контрацепції налічує кілька десятків найменувань і включає найрізноманітніші способи, пристосування, вироби та лікарські речовини. Пильної уваги серед цього різноманіття заслуговують хімічні контрацептиви – як найсучасніші, надійні, безпечні протизаплідні засоби, котрі відповідають більшості вимог, здатні забезпечити не тільки надійний контрацептивний ефект, а й захистити від інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Здавалося б, чималий арсенал контрацептивів дозволяє підібрати найкращий варіант для будь-якої жінки або пари. Однак в реальності все виявляється не так просто. У практиці гінеколога нерідко трапляються випадки, коли жоден з перелічених вище протизаплідних методів жінці (або її партнеру) не підходить. Така ситуація часто виникає

  • у жінок з нерегулярним менструальним циклом ,які не народжували;
  • у жінок, які з тих чи інших причин не бажають приймати гормональні контрацептиви або мають протипоказання до їх застосування;
  • у пар, які не бажають або не здатні використовувати презервативи (через алергію або психологічний дискомфорт);
  • у жінок, які не мають постійного статевого партнера (нерегулярні сексуальні стосунки);
  • у матерів-годувальниць.

У подібних ситуаціях на допомогу приходять хімічні контрацептиви (сперміциди). Сперміциди впливають безпосередньо на сперматозоїд, призводячи до знерухомлення статевої клітини та її загибелі. При цьому вони залишаються безпечними для інших клітин організму людини.

За формою випуску хімічні місцеві контрацептиви поділяються на: вагінальні свічки, вагінальні таблетки, креми, тампони, капсули, аерозолі (піни), розчинні плівки, губки.

Сперміциди, як і гормональні препарати, відрізняються в межах свого класу за діючою речовиною. Відповідно, ефективність подібних препаратів також може бути різною. Ефективність сперміцида залежить безпосередньо від діючої речовини та варіює від 80 до 97%.

Фарматекс: подвійний захист

За умови правильного застосування протизаплідна ефективність Фарматексу наближається до 98-99% (індекс Перля – число завагітнівших протягом одного року жінок серед 100, які використовували Фарматекс, дорівнює 1,2). Цей показник виводить даний сперміцидний препарат до переліку найефективніших місцевих протизаплідних засобів.

Фарматекс діє не лише як контрацептив, крім цього він виявляє антибактеріальний ефект. Оскільки Фарматекс (на відміну від інших сперміцидів) не проникає глибше слизової оболонки піхви, не потрапляє в кров жінки і в грудне молоко, застосування цього контрацептиву дозволяється в період грудного вигодовування та навіть (за необхідності) під час вагітності (для захисту від статевих інфекцій).

Особливості застосування

На ринку України Фарматекс представлений у трьох формах – вагінальні таблетки, свічки і крем. Вибір того чи іншого різновиду Фарматексу залежить від характеру вагінальної секреції (рівня вагінальних виділень). За умови зниженої вагінальної секреції показано застосування крему Фарматекс: крем додатково діє ще і як зволожувач – любрикант, а це особливо важливо для жінок старше 35 років, у яких знижується рівень естрогенів, за рахунок чого нерідко спостерігається недостатня зволоженість піхви. За умови підвищеної вагінальної секреції рекомендуються вагінальні таблетки, нормальної – свічки Фарматекс. Контрацептив легко видаляється з піхви простим промиванням водою і не впливає на захисні властивості латексу, отож можливе одночасне застосування будь-якої лікарської формі Фарматекс і презерватива.

Фарматекс вводиться в піхву за кілька хвилин до початку статевого акту (відповідно інструкції). Для запобігання дезактивації бензалконію хлориду при підмиванні безпосередньо перед або протягом декількох годин після введення контрацептиву не можна використовувати мило, оскільки воно містить поверхнево-активні речовини, натомість дозволяєтьсякористуватися спеціальними засобами для інтимної гігієни. Також після введення контрацептиву у піхву не можна купатися у водоймі, басейні, приймати ванну, оскільки при цьому контрацептив легко вимивається з піхви і його захисна дія припиняється. Обов'язкове дотримання цих правил при застосуванні Фарматексу гарантує максимальну ефективність контрацептиву.

Застосування Фарматексу показано жінкам, які мають нерегулярні статеві контакти, як проміжний метод при підборі постійного методу контрацепції, в післяпологовому періоді, а також при наявності протипоказань або поганій переносимості гормональних контрацептивів або ВМС. Мжливість застосування в будь-який період сексуальної активності жінки, в тому числі у дівчат-підлітків, які живуть статевим життям, матерів-годувальниць після народження дитини, жінок в клімактеричному періоді – одна із основних особливостей Фарматексу. Обмеження для застосування Фарматексу: індивідуальна чутливість (алергічні реакції або подразнювальна дія) до компонентів препарату; неможливість правильного використання вагінальних таблеток особами з порушеннями психіки та особами, які не допускають будь-яких втручань на статевих органах, або неспроможними зрозуміти та погодитися із цим типом контрацепції.

Автор: лікар акушер-гінеколог Серпенінова Ірина Вікторівна

Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies Якщо вам необхідна додаткова інформація, будь-ласка, ознайомтесь з умовами використання сайту та політикою про конфіденційність.
X
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.