Чому від протизаплідних таблеток набирають вагу? Чи протікають презервативи?

Чому від протизаплідних таблеток набирають вагу? Чи протікають презервативи?

Чому від протизаплідних таблеток набирають вагу?

Близько 7% жінок, які регулярно приймають протизаплідні таблетки, можуть набирати близько 2-8 кг на рік. Найчастіше причина – у високій дозі естрогену, котрий входить до складу багатьох пероральних контрацептивів. Іноді на тлі прийому гормональних контрацептивів у жінок просто підвищується апетит.

При схильності до повноти або збільшенні маси тіла на тлі прийому пероральних контрацептивів зазвичай призначають препарати з мінімальним вмістом гормонів. Однак до початку прийому таких препаратів важко передбачити, який додатковий вплив вони чинитимуть на організм жінки.

Сучасні бар'єрні контрацептиви, в тому числі сперміциди, дозволяють не турбуватися про ризик зайвої ваги. Вони надійно захищають від небажаної вагітності, не мають вікових обмежень, не впливають на лактацію та масу тіла, адже не містять гормонів. Активні компоненти таких препаратів діють безпосередньо на сперматозоїди, руйнуючи їх мембрану та позбавляючи здатності до запліднення. Зазвичай, ці контрацептиви також мають антисептичні та антимікробні властивості. Для зручності їх виробляють у декількох лікарських формах: вагінальні таблетки, супозиторії, крем. Контрацептивна дія окремих форм таких препаратів може тривати до 10 годин.

Чи протікають презервативи?

З початку запуску у масове виробництво презервативи перевіряли на міцність і безпеку вибірково. Однак в 1935 році, протестувавши більше 2 тис. виробів, американські вчені з'ясували, що 60% з них все ж протікають. Оскільки від якості матеріалу це не залежало, виробники заявили, мовляв, перевіряти виріб має споживач, а вони, як і раніше, будуть тестувати не більше 25% виробів перед упаковкою. Тільки два роки після цього інциденту незадоволені споживачі змусили американського регулятора, Food and Drug Administration, прирівняти презервативи до лікарських засобів, що передбачало вже обов'язкову перевірку якості продукції.

Сьогодні точиться безліч суперечок про те, наскільки надійні такі гумові вироби. А деякі фахівці вже ламають голову над розробкою «невидимого презерватива». Імовірно, він буде випускатися у формі спрею або гелю, котрий буде твердіти безпосередньо на статевому члені після нанесення. Тестові екземпляри вже перевіряють на безпеку та ефективність в канадському L'Université Laval й німецькому Institut für Kondom-Beratung. Втім, повсякденним товаром такі презервативи у вигляді спрію стануть не раніше, ніж через десять років.

Втім, сучасні засоби контрацепції допомагають зробити статевий акт абсолютно небезпечним і дозволяють не боятися протікань. Якщо ви вибрали бар'єрний метод контрацепції, замість презерватива можна віддати перевагу сперміциду. Його активно діюча речовина руйнує мембрани сперматозоїдів, перешкоджаючи небажаної вагітності. Більш того, протизаплідні засоби у формі крему також відмінно справляються також із функцією лубриканту. Сперміциди починають діяти через 5-10 хвилин після введення. Залежно від форми період їх дії варіює від 3 до 10 годин.

Потрібно відзначити, що за умови правильного застосування сперміциду індекс Перля (коефіцієнт невдач) даного виду контрацепції складає <1. Чим нижче цей показник, тим метод контрацепції вважається надійнішим.

Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies Якщо вам необхідна додаткова інформація, будь-ласка, ознайомтесь з умовами використання сайту та політикою про конфіденційність.
X
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.