Еволюція захисту

Еволюція захисту

Всесвітній день контрацепції вперше відзначався 26 вересня 2007 року. Ось уже 5 років він проводиться під девізом: «Contraception: It's Your Life, it's your responsibility», що в перекладі означає: «Контрацепція: це ваше життя, це ваша відповідальність».

Запобігти або перервати? Близько 80% жінок голосують за безпечне запобігання небажаній вагітності. Але в історії траплялося різне...

Проблема запобігання небажаній вагітності існує стільки ж, скільки і саме людство. Протягом багатьох століть люди шукали можливості уникнути народження надмірної кількості дітей і проявили у цьому питанні неабияку винахідливість.

Спочатку було зрозуміло, що запобігання вагітності – більш ефективний шлях, ніж її переривання, та пройшли століття, перш ніж людство змогло знайти надійні варіанти захисту.

Відвари, ртуть і шкіра

Старовинних варіацій на тему запобігання хоч греблю гати, але ці засоби були, чесно кажучи, досить екстравагантними і не вельми дієвими.

У стародавньому Єгипті хітом контрацепції були тампони, просочені відваром акації і меду. Найсміливіші експериментували з послідом крокодила - він вважався більш ефективним.

Жінки епохи Стародавньої Греції використовували вагінальні свічки з імбиру і граната, а південно-американські аборигени застосовували відвар з кори червоного дерева і лимона. У Китаї з тією ж метою застосовували ... ртуть, яку потрібно було вводити в піхву. Ось такими були «предки» сучасних хімічних сперміцидів, які тепер представлені у вигляді пінок, спреїв, гелів, мазей або свічок.

Хитромудрі японці, на відміну від китайських сусідів, не стали експериментувати з отруйними речовинами і просто застосовували шматочок тонкої шкіри в якості блокатора - «прадідуся» сучасних діафрагм і ковпачків.

Ефект чохла

Чоловіки зі свого боку теж докладали чимало зусиль, щоб хоч частково контролювати появу на світ спадкоємців. Оскільки сильна половина людства завжди обожнювала всілякі гаджети, чоловічі «варіації на тему» були вельми предметними.

Археологи стверджують, що матеріалами для прототипів сучасних презервативів служили жовчні міхури, кишки і шкіра тварин. Ще Овідій і Лукрецій згадували про чохли, що надягають на статевий член при статевому акті.

А ось винахід презерватива приписується Габріелю Фаллопіусу, викладачу анатомії з університету в Падуї, який вперше описав його в середині XVII століття. У цій праці презерватив представлений, як чохол з бавовни, що оберігає чоловіка від ... сифілісу, а не жінку від вагітності.

Проривом у справі «чохлів» безсумнівно стало винахід Чарльзом Гудіром процесу вулканізації гуми. З цього моменту в кінці 1860-х і почалося масове виробництво презервативів. До речі, уряди багатьох країн свого часу накладали вето на рекламу цієї продукції.

Історія «пігулки»

Перша спроба створити гормональний контрацептив була зроблена в 1960 році американською компанією G.D. Searle & Co. Її препарат містив настільки велику дозу гормонів, що незабаром був визнаний непридатним для тривалого застосування.

А ось в Європі днем народження «пігулки» вважають 1 червня 1961 року: саме тоді з’явився німецький препарат «Ановлар» – перший пероральний європейський контрацептив. Він містив втричі менше гормонів, ніж американський первісток, і був придатний для тривалого застосування. З цього часу почалася історія розвитку комбінованих контрацептивних засобів.

Сьогодні доза гормонів у «пігулці» регулюється правилом розумної достатності: «Не більше, ніж необхідно. Настільки мало, наскільки можливо». Удосконалення методів контрацепції триває, адже на сьогоднішній день жінок цікавить захист не тільки від небажаної вагітності, але і від збудників інфекцій, що передаються статевим шляхом (ВІЛ, гонореї, хламідіозу тощо). Це гормональна контрацепція забезпечити, на жаль, не може . Так що пошуки тривають.

Французький варіант

Романтичні французи теж зробили свій внесок до справи покращення методів сучасної контрацепції. Вони розробили «Фарматекс» - вагінальний контрацептив з додатковим захистом від інфекцій. Препарат не містить гормонів та діє виключно місцево, без ризику впливу на весь організм. Вибір же форми запобігання галантно надається жінці – до її послуг вагінальні таблетки, а також свічки та крем, які забезпечать додатковий зволожуючий ефект.

Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies Якщо вам необхідна додаткова інформація, будь-ласка, ознайомтесь з умовами використання сайту та політикою про конфіденційність.
X
Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.